Fotbollens Historia

Egentligen kan ingen helst säker säga var fotboll ursprungligen kommer från. Fotboll har spelats i organiserad form sedan 1850-talet men liknande bollspel har funnits mycket längre än så. Den äldsta dokumenterade formen av fotboll kommer faktiskt från de stridande staternas tid i Kina (400-talet f.Kr. till 221 f.Kr.). Enligt FIFA som är det internationella fotbollsförbundet så är fotbollsspelet ”uppfunnit” i Kina.

Precis som idag spelade man på den tiden i två lag och hade två mål. Målen var nät som var uppspända mellan bambustänger. Bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar. Efterhand blev spelet mycket populärt, kvinnor utövade även spelet och det fanns många professionella spelare. Sporten fortsatte att utövas fram till 1368-1644 då det successivt dog ut.

Myndigheterna i England, och Frankrike, försökte sporten förbjudas under 1300-talet. Edvard II utfärdade förbudet i det här fallet med motiveringen att allmänheten istället skulle ägna sig åt bågskytte. De hade däremot inte tillräcklig makt för att i praktiken driva igenom förbudet.

Födelsen av den moderna fotbollen

I början av 1800-talet började sporten tas upp av brittiska internatskolor och etablera sig. Spelet sågs vara nyttigt eftersom det ”härdade pojkar till riktiga gentlemen”. Då var sporten en blandning av dagens fotboll och rugby. Fotboll växte sig allt större och blev allt mer populärt. Rugbyn och fotbollen gick skilda vägar eftersom man inte kunde enas om vilka regler som skulle gälla.

I slutet av 1800-talet spreds sporten jorden runt. Den första landskampen spelades i USA mellan USA och Kanada, där Kanada vann. Under samma period legaliserades proffsfotboll i England och den engelska ligan startades. Sedan Uruguays seger i Olympiska sommarspelen 1942 har fotbollen blivit världens mest betydelsefulla sport.

Fotboll spelas idag med 11 spelare på plan, varav en målvakt. Inomhusfotboll spelas på mindre planer och då är det istället 5 personer på plan.