Börja spela fotboll

Många barn börjar spela fotboll i klubbar som små. Fram till 1970-talet var det vanligt att man fyllt 12 år innan man började spela fotboll. Men numera brukar barn börja spela mycket yngre och vara med i fotbollsturneringar. Världens största fotbollsturnering hålls i Sverige, nämligen Göteborg – Gothia Cup. Dit kommer ungdomslag från hela världen. Det har gått bäst för IF Brommapojkarna i Gothia Cup. De tog sin tuggande seger 2007. IF Brommapojkarna är också kända som en plantskola för duktiga fotbollsspelare.

När ska barn börja bra spela fotboll?

Idag börjar en del barn spel redan vid fem års ålder. Men Hansi Hinic, forskare vid Centrum för idrotts- och hälsoforskning vid Högskolan i Halmstad säger:

“Om ungarna börjar träna fotboll när de är fem år så har de spelat fotboll i sju år när de är 12. Det är klart som korvspad att många tröttnar”

Och det är detta som är viktigt. Att man börjar spela fotboll är för att det är roligt, ger en bra grundkondition och många vänner. Det ska inte vara för att uppfylla föräldrars drömmar om att sina barn ska få en proffskarriär och finansiera nästa husvagn.

Att bli ett proffs kräver en speciell talang också, hård träning räcker inte bara. Och att inbilla sig att det enbart är hård träning som behövs är att lura sig själv och andra. Det bästa för små barn är att vara ute och leka, i skogen helst. Det skapar en mycket bra grundkondition, och man vänjer sig vid att röra på sig och springa. Motoriken finslipas och blir bättre och man springer bland stenar och mosstuvor. Allt detta är grunden för att bli bra i fotboll.

Detta gäller också fotbollstränare. Det gäller att förstå skillnaden mellan barn och vuxna. Örjan Ekblom, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet och lektor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm har tittat på detta. Ekblom anser att man börjar träna för tidigt och felaktigt. Till exempel har konditionsträning och mjölksyraträning ofta betydligt mindre effekt hos barn än hos vuxna. Och därför finns det ingen anledning att träna konditionsträning med till exempel nioåriga barn. Ekbolm säger:

“ När 9-åringar har fotbollsträning så vill de lira fotboll. De kan kanske stå ut med lite passningslekar, men det känns lite corny om de ska köra ”idioten” sista kvarten och springa fram och tillbaka tills de kräks. Det är inte därför de är där.”

Ekblom efterlyser mycket bättre träning av tränare. Allt detta, att man blir för tidigt eller för fel träning gör inget annat än tråkar ut barn. Till sist vill de inte se en fotboll längre.

Idag är det vanligt att barn börjar träna i idrottsförening mellan 4 och 12 års ålder. Det enklaste är att fråga barnet om det är roligt. Är det inte roligt, så avbryt direkt  och gör något annat. Men är barnet fyllt av glädje så kan man fortsätta, om träningen är anpassad för barn. Framförallt ska inte Pappa Sture bestämma vad lilla Kalle ska göra…

Hansi Hinic säger att det finns exempel på tränare som tagit fram en taktiktavla och börjat diskutera passningsskugga för 6 åringar. Detta gör mer skada än nytta. Barn är inte tillräckligt intellektuellt utvecklade för att tycka att abstraktioner är roliga. Det ska vara mer konkreta saker. Upp till 12 årsåldern är det för att saker är roligt som barn gör dom. Sen kommer andra faktorer in. Vid 13-14 års åldern kan man ha bestämt sig för att bli riktigt bra inom en viss gren. Till exempel att få komma med i landslaget. Det är just vid 12 års åldern som är en kritisk tidsperiod, då sker de flesta avhoppen från idrott och fotboll.

Vardagsmotion är också mycket viktigare än att träna fotboll, framförallt ur ett livs perspektiv. Barn mår bra av och det räcker fullständigt med att leka, springa i skogen, cykla för att hålla sig friska och smala. Lagsporter har också en baksida, då man når 25-30 år finns det ingen att spela med längre. Andra sporter kan man hålla på med hela livet, simma, orientera och liknande.

 

Slutsats

Så rådet är, låt barn vara barn upp till 12 åldern. Den grundkondition barn får att leka är överlägsen idrottsträning. Vill barnet självt idrotta så kan man starta vid 10-12 års åldern. Då är chansen mycket större också att barnet inte ledsnar vid den kritiska 12 årsåldern.